El passat dissabte 20 de novembre al matí catorze grups de recreació d’arreu de l’Estat espanyol, aplegant prop de 150 participants, van fer reviure els últims episodis de la Batalla de l’Ebre, mitjançant un museu viu on s’escenificaren diorames en diversos punts del centre de la població.

Es van organitzar visites guiades, tot seguint un itinerari a través de les dotze escenificacions ( diorames) que recrearen , de manera didàctica i engrescadora, aspectes socials i militars de la Guerra Civil.

Així el centenar de persones inscrites, de forma esgraonada, van poder conèixer i participar en primer lloc del Centre de Comandament dels Mossos d’Esquadra situat al Passeig de l’Ebre,a continuació una formació i desfilada de soldats per l’Avinguda Catalunya els conduí fins la Plaça de l’Església on es celebrà una missa de campanya. El recorregut continuà a la zona dels Porxos del Carrer Major on estava instal·lada una escola per a canalla. A la Plaça de la Música hi havia el Centre de Comandament de les tropes nacionals on van simular un bombardeig i el públic es va veure obligat a córrer cap al refugi antiaeri del Carrer Sant Josep. Tot seguit, la ruta conduí els visitants fins la Plaça Major on es trobava el Centre de Reclutament republicà i al mig de la plaça la cantina. Desprès s’arribà a la Plaça del Mercat on ens esperava l’hospital militar de campanya i la simulació de la curació de 3 ferits de guerra de diferent gravetat. Des d’aquí vam continuar fins la Plaça 8 de Març on estava ubicat el centre de comunicacions. Seguidament davant el Molí d’Oriol vam trobar el Centre de Comandament dels republicans on vam poder escoltar les últimes ordres de replegament donades pel tinent coronel Manuel Tagüeña.

L’itinerari finalitzà al Passeig de l’Ebre on després d’observar les maniobres d’un blindat ens vam trobar amb soldats parapetats. Amb aquest últim diorama s’acabava el recorregut matinal, tot invitant el públic assistent a la “recreació” pròpiament dita del final de la batalla que tindria lloc a la tarda.

Fotos de Júlia Arnau Allué


0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *