Associació La Cana

La Cana és el nom amb què el dia 26 d’octubre de 2001 es constituïa l’ASSOCIACIÓ PER A LA DEFENSA DEL PATRIMONI HISTÒRIC I ARQUEOLÒGIC DE FLIX.

Objectiu

L’Associació Cultural La Cana té com a objectiu treballar per la defensa, estudi, conservació i divulgació del patrimoni històric i arqueològic de Flix.

El nom

És una antiga mesura de longitud que encara es conserva a la plaça Major, on durant segles s’hi va fer mercat. També és el nom d’un afluent de l’Ebre.

Origens

A partir de la Mostra Flix 2001, va augmentar la sensibilització per posar en valor el patrimoni històric de Flix i es va constituir la primera junta de l’entitat.

Membres de la Junta

Actualment la Junta de l’Associació La Cana està formada per 8 membres.

Jaume Masip Llop

PRESIDENT

Relacions institucionals, arqueologia, jornades de patrimoni, manteniment i inversions

Josep A. Collazos Ribera

SECRETARI I TRESORER

Comptes, factures, administració i La Veu de Flix

Lourdes Castellví Esteban

VOCAL

Imatge i merchandising

Montse Monclús Llop

VOCAL

Guerra civil, efemèrides i recreacions

Alfons Guiu Mestres

VOCAL

Patrimoni sonor

Cristina Ferrús Tarragó

VOCAL

Turisme i promoció

Pere Muñoz Hernandez

VOCAL

Publicacions i La Veu de Flix

Luis Olivas del Pozo

VOCAL

Fotografia i digitalització d’arxius

Transparència

Subvencions i convenis 2020

Subvencions i convenis 2019

Subvencions i convenis 2018

Subvencions i convenis 2017

Subvencions i convenis 2016

Breu història de La Cana

2001 La fundació de La Cana
Durant la Mostra Flix 2001 es fa una recollida de firmes per demanar un museu local. Els signants d’aquest document van ser, principalment, els socis fundadors de l’Associació. El president va ser Josep Mª Bagés Salinas, i la junta estava integrada per Jaume Masip, Lourdes Castellví, Marià Hierro, Montse Monclús, Francisco Enseñat, Pere Muñoz, Josep Antoni Collazos, Francesc R. Visa i Francesc Barbero.
2001 Inventari de patrimoni local
S’impulsa la creació d’un inventari de patrimoni com a base per a declarar Bé Cultural d’Interès Local alguns elements que necessitaven protecció urgent.
2001 Es comencen les excavacions al poblat ibèric dels Castellons
2002 Col·laboració amb L’Espona
Iniciem una col·laboració amb l’associació l’Espona de la Palma d’Ebre i fem l’Exposició del catàleg arquitectònic, etnològic i cultural del terme de La Palma d’Ebre.
2003 Intervenció per la conservació de dos elements patrimonials
L’Associació intervé per protegir dos elements patrimonials que haguessin quedat afectats greument o destruits totalment pel projecte del regadiu Garrigues sud etapa IV fase 1. Aquests elements són una antiga teuleria documentada des del segle XVII i una antiga pedrera d’on es va extreure part de la pedra del frontis de la Catedral de Tortosa.
2003 Inici d’una nova etapa
A partir de la constitució d’un nou Ajuntament després de les eleccions de 2003, s’inicia una etapa d’estreta col·laboració entre l’entitat, presidida per Marià Hierro, i el consistori, que acaba amb la signatura d’un conveni on l’Ajuntament cedeix la gestió del patrimoni de Flix a La Cana.
També és el moment en què els veïns i veïnes del poble prenen consciència de la importància del patrimoni, i es posen en valor molts elements que actualment són visitables, com el refugi del carrer Sant Josep i el Castell Nou. A més es posen les bases del futur amb la realització d’un inventari, s’inicien les excavacions als poblats ibèrics i al molí d’Oriol i es fa la declaració de BCIL (Bé Culturals d’Interès Local) d’alguns elements patrimonials de Flix.
2003 Exposició a la Mostra Flix
Durant la Mostra Flix 2003 l’Associació La Cana va participar amb dues exposicions: una sobre rellotges de sol en col·laboració amb la Societat Catalana de Gnomònica i una sobre els ibers, produïda per l’associació, “Ilercavonia: Lo món de la mort”.
2004 Jornades Europees de Patrimoni
A partir del 2004, La Cana comença a participar a les Jornades Europees de Patrimoni amb diferents visites guiades en llocs emblemàtics de la població.
2005 Exposició sobre la batalla de l’Ebre
Durant les Jornades Europees de Patrimoni del 2005, a banda de les visites guiades, La Cana produeix una exposició pròpia sobre la batalla de l’Ebre amb el títol “La batalla de l’Ebre. Retrospectiva: 115 dies contra la barbàrie feixista”.
2006 Excavacions en curs
Les Jornades Europees del Patrimoni celebrades el 2006 van incloure una visita a les excavacions en curs que havia promogut La Cana: al molí d’Oriol i al poblat iber dels Castellons. A més, l’arqueòloga responsable de les excavacions als assentaments ibèrics, Margarida Genera, va fer una conferència sobre les darreres descobertes.
2008 70è aniversari de la batalla de l’Ebre
Per commemorar el 70è aniversari de la batalla de l’Ebre es prepara un programa de conferències i una exposició sobre aquesta temàtica. A més, s’inaugura la museïtzació del refugi antiaeri del carrer Sant Josep.
2009 Jornades de Patrimoni
Al 2009 s’inicien les Jornades de Patrimoni, un cicle de conferències i exposicions sobre una temàtica concreta que cada any té lloc a l’octubre. Amb la col·laboració del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el programa s’amplia amb el Curs Coneguem la Ribera d’Ebre.
2010 “Quan plovien bombes”
Al 2010 les Jornades de Patrimoni giren al voltant de l’exposició “Quan plovien bombes”, sobre els bombardejos durant la guerra civil.
2011 Excavacions arqueològiques a Sebes i al molí d’Oriol
En les Jornades del 2011 es visiten les excavacions que s’estan duent a terme amb els seus responsables i es presenten els projectes muesístics. En aquesta ocasió, l’exposició es fa en col·laboració amb la secció d’art del CERE amb collages de Josep Maria Pros.
2011 Ponència sobre el Castell Nou a les Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic
Miquel Orellana Gavaldà, un dels arquitectes que van projectar i dissenyar la restauració del castell de Flix, exposa el projecte en aquestes Jornades Internacionals celebrades a Barcelona.
2012 El Castell Nou de Flix és guardonat amb el Premi de Qualitat Ebrenca al Millor Edifici Restaurat
Un reconeixement atorgat per l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre.
2012 Consolidació de la necròpolis de l’assentament iber de Sebes
Els treballs van ser realitzats per Àpex Arqueologia i Serveis Culturals i hi van participar també Pau Olmos i Carme Belarte, de l’ICAC.
2012 Adequació de la façana principal del Molí d’Oriol
2012 “Per bruixa i metzinera”
Les Jornades de Patrimoni del 2012 se centren en l’exposició “Per bruixa i metzinera”, del Museu d’Història de Catalunya i finalitzen amb un total de 785 assistències repartides entre tots els actes.
2012 Visita a la línia fortificada de la Fatarella
La Cana organitza, en col·laboració amb l’Associació Lo Riu, una visita guiada a la línia fortificada de la serra de la Fatarella on assisteixen unes 100 persones.
2013 Exposició “Catalunya bombardejada” en motiu del 75è aniversari dels primers bombardejos sobre Catalunya
Per commemorar el 75è aniversari dels primers bombardejos sobre Catalunya, s’elabora un programa d’actes al voltant de l’exposició impulsada pel Memorial Democràtic amb conferències i altres activitats culturals.
2013 La Cana col·labora a la Nit Electrosonora
Una sèrie d’intervencions musicals i artístiques desenvolupades, principlament, a les instal·lacions del castell nou de Flix.
2013 Coneguem els nostres veïns
S’incorporen visites guiades a pobles veïns com a activitat dins del programa de les Jornades de Patrimoni, que el 2013 van girar al voltant del món dels ibers amb l’exposició “Cavalls i poder al món ibèric”.
2013 Commemoració del 75è aniversari de la batalla de l’Ebre
S’organitza una caminada des del lloc de comandament del XVè cos de l’exèrcit republicà a la Fatarella fins al monument al pont de ferro de Flix, una sortida per l’antic camí de la Fatarella a Flix que va transcórrer enmig d’una nevada.
2013 Intervenció al fossat del Castell Nou
S’excava una petita part del fossat del castell, que en origen envoltava tota la fortificació.
2014 S’inicien les obres per fer visitable el molí d’Oriol
2014 S’instal·len diferents panells informatius al Castell Nou i en diferents localitzacions del municipi.
2014 Inauguració del molí d’Oriol
Tretze anys després de les primeres actuacions al molí d’Oriol, aquest element patrimonial s’inaugura i es converteix en un centre d’interpretació visitable per al públic.
2014 “A l’ombra de la xemeneia”
Les Jornades de Patrimoni del 2014 van girar al voltant de l’exposició sobre la colònia industrial de Flix. Durant aquestes jornades es va dur a terme la primera visita guiada a la colònia de la fàbrica, en què van assistir una cinquantena de persones. L’assistència total a les jornades va sumar fins a les 867 persones, repartides entre els diferents actes.
2014 Primera recreació històrica del final de la batalla de l’Ebre
El 2014 es comença a commemorar el final de la batalla de l’Ebre a Flix amb una recreació històrica que compta amb la participació de diversos grups.
2014 Jornada de l’Oli
A més dels actes commemoratius del final de la batalla de l’Ebre, el novembre de 2014 es va celebrar una Jornada de l’Oli amb visites al molí d’Oriol, al molí d’OliFlix i un tast d’oli.
2015 La restauració del Castell Nou de Flix obté el Premi Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic
Un guardó atorgat per la demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya en la IV Mostra d’Arquitectura de les Terres de l’Ebre.
2015 Prospeccions arqueològiques a Flix
Un equip d’arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona dirigit pels doctorands Roger Alcàntara Fors i Ricard Arnaiz Guiu fan una prospecció al terme de Flix per identificar i documentar evidències arqueològiques d’ocupació d’època neolítica a la zona.
2015 La Cana col·labora amb el Sirga Festival, un festival de música contemporània que interactua amb el patrimoni
2015 “A toc de pito. La fàbrica que va canviar lo poble”
Seguint amb la temàtica industrial, les VIII Jornades de Patrimoni van tenir com a eix central una exposició sobre la història de la Sociedad Electro Química de Flix i el seu impacte en la vida al poble. En aquesta ocasió, les jornades van tenir un total de 1.053 assistències entre totes les activitats programades.
2015 La 2a Recreació històrica del final dela Batalla de l’Ebre és un èxit
Per tercer any consecutiu, el cap de setmana d’activitats al voltant de la commemoració del final de la Batalla de l’Ebre és un èxit de participació. En aquesta edició, la caminada pels espais històrics té lloc per l’última línia defensiva de l’exèrcit republicà al terme de Flix.
2016 Primera nit de pluja d’estels, vi i patrimoni al castell
Una activitat que combina patrimoni, gastronomia i el fenòmen de les llàgrimes de sant Llorenç explicat per la meteoròloga flixenca Sarai Sarroca. El 2016 va tenir un gran èxit d’assistència, amb unes 150 persones que van acudir al Castell Nou per gaudir d’una nit d’estiu diferent.
2016 Música i patrimoni. Nova proposta per les Jornades Europees de Patrimoni
Amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni es van programar tres actuacions musicals en elements destacats del patrimoni: el castell, el refugi i l’església. Va ser una activitat realitzada amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música i l’Orfeó de Flix.
2016 Publicació del llibre “L’esgésia de Flix”
El 2016 es publica el primer volum de Lo Pedrís, una col·lecció de monogràfics sobre diferents temàtiques relacionades amb el patrimoni de Flix. La primera publicació és “L’església de Flix. Gènesi arquitectònica i modificacions principals des de 1883 fins al 2015” d’Ireneu Visa Guerrero. Les Jornades de Patrimoni del 2016 giren al voltant d’aquest tema, amb diferents conferències, visites i una exposició.
2016 Restitució de la imatge de la Mare de Déu del Remei a l’església de Flix
Un altre acte excepcional que va tenir lloc durant les VIII Jornades de Patrimoni va ser la restitució a l’església de Flix d’una antiga imatge de la Mare de Déu del Remei del segle XIX, la qual havia format part de la imatgeria que hi havia al temple abans de la guerra civil. Després de l’inici del conflicte la imatge va ser custodiada per la família Taribó Llauradó fins al 2016.
2016 3a edició de la commemoració del final de la batalla de l’Ebre
Per quart any consecutiu, s’organitza un cap de setmana amb actes per commemorar el final de la batalla de l’Ebre. En aquesta ocasió, a més de la caminada i la recreació que s’havien fet en els últims anys, també es va estrenar la pel·lícula “Ebre. Del bressol a la batalla” al cinema de la Unió Social.
2016 Participem a la VII Festa de l’Oli de la Reserva Natural de Sebes
L’Associació La Cana va participar en aquesta edició de la festa amb una visita guiada a un element del patrimoni especialment rellevant en el món de l’oli: el molí d’Oriol, amb restes arqueològiques del segle XVII.
2016 Excavacions a les restes del Castell Vell i l’antic sistema defensiu de Flix
L’Ajuntament de Flix, a través del projecte de la llei de Barris, va impulsar aquests treballs amb la col·laboració de La Cana  i l’assessorament i la direcció arqueològica a càrrec d’Àpex Arqueologia i Serveis Culturals. A finals d’any es va completar una altra iniciativa impulsada des de l’associació i amb el suport de l’Ajuntament de Flix: el buidatge de runa del que podria haver estat una cisterna del Castell Vell (coneguda com la “sitja”).
2017 Actes commemoratius del 80è aniversari del primer bombargeig aeri sobre Flix
S’organitza una exposició amb el títol “Flix sota les bombes” i es descobreix una placa en memòria de les víctimes a l’entrada del refugi antiaeri del carrer sant Josep.
2017 Actuacions de consolidació d’un tram de paret i un forn del molí d’Oriol
2017 Nou conveni de col·laboració entre La Cana i l’Ajuntament de Flix
Se signa un nou conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Flix i l’Associació La Cana, que substitueix al que havia estat vigent des de 2011.
2017 “La pedra de Flix a la ciutat de Tortosa al llarg dels segles”
S’edita el segon llibre de la col·lcció Lo Pedrís, en aquesta ocasió a càrrec de Joan-Hilari Muñoz Sebastià. Durant les Jornades de Patrimoni es realitzen conferències i visites sobre aquesta temàtica.
2017 Flix reviu un any més el final de la batalla de l’Ebre gràcies a la recreació històrica
A més a més, en aquesta ocasió, es programa la visualització de dos audiovisuals: el documental “Entre Pàndols i Cavalls” i la pel·lícula “Incerta glòria”.
2018 Adequació del refugi dels pontoners
L’Ajuntament de Flix, l’Associació La Cana i el Memorial Democràtic procedeixen a netejar i adequar el refugi dels pontoners del pont de ferro de Flix, l’únic refugi de la població construït durant la batalla de l’Ebre.
2018 Millores a l’interior del refugi antiaeri i consolidació de la façana principal del molí d’Oriol
2018 “Flix al segle XVII”
Es presenta el llibre “Flix al segle XVII”, escrit per Jaume Masip i Pere Muñoz, que és el tercer volum de la col·lecció Lo Pedrís. Es tracta d’un  un estudi que presenta una aproximació de la història de Flix, el seu castell, les muralles i fortificacions, dins el context del segle XVII.
2018 Instal·lació de tres panells informatius sobre Flix al segle XVII i la seua importància en la guerra dels Segadors a les façanes fluvials del riu de baix i al parc de les casetes.
2018 Reconeixement a les entitats que treballen per la memòria històrica
En l’acte institucional de la commemoració del 80è aniversari de la batalla de l’Ebre l’Associació La Cana, juntament amb altres entitats, va rebre un reconeixement per la seua feina i implicació amb la memoria històrica.
2018 80è aniversari de la batalla de l’Ebre
Per commemorar el 80è aniversari de la batalla de l’Ebre, les Jornades de Patrimoni es dediquen a aquest tema a través d’exposicions, conferències i es fa la descoberta d’una placa en homenatge als pontoners de l’exèrcit de la república ubicada al castell.
2018 Cap de setmana de momòria històrica
El 2018, les ja tradicionals caminada i recreació històrica, es van complementar amb la representació teatral de l’obra “Març del 38” a càrrec de la companyia local Flexus Teatre.
2018 La Cana és guardonada amb La Sirga d’Or
L’Associació Cultural la Cana rep el premi Sirga d’Or en la categoria d’enitats, atorgat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.
2019 S’incorporen les visites a la floració a l’oferta turística de La Cana
2019 “Flix en guerra”
Els arqueòlegs Josep M. Pérez i Pere Rams presenten el llibre “Flix en guerra. De la construcció dels refugis antiaeris a la batalla de l’Ebre”, el quart llibre de la col·lecció Lo Pedrís.
2019 La Cana participa a la Fira del Llibre Ebrenc amb l’última publicació de la col·lecció Lo Pedrís
2019 Consolidació de la necròpolis del poblat iber de Sebes
2019 Intervenció arqueològica a la fàbrica de cloratita de Flix
Alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona inicien una primera intervenció a la fàbrica de cloratita, ubicada a Sebes, tutoritzada per la Dra. Queralt Solé i sota la direcció arqueològica de Jordi Ramos.
2019 “Arxiu Mestres-Carranza. Una mirada al passat”
Les Jornades de Patrimoni es dediquen a l’Arxiu Mestres-Carranza, amb una exposició produïda per La Cana i coordinada per Luís Olivas. Així mateix, s’estrena un documental biogràfic de la saga de fotògrafs de l’arxiu Mestres-Carranza narrat per una de les seues protagonistes, Isabel Mestres.
2019 Creix el programa del cap de setmana de momòria històrica
El 2019 la recreació històrica i la caminada pels espais de la batalla de l’Ebre es van ampliar amb un programa molt complert: es va presentar el llibre “La batalla de l’Ebre: un riu de sang”, l’espectacle “Maleïdes guerres i aquell qui les va fer”, el documental “Pregàries de poder: desemascarant Martí Torrent” i la pel·lícula “Mientras dure la guerra”. A més a més, es va celebrar un ball amb temàtica dels anys 30.
2020 Intervencions de consolidació al molí d’Oriol i renovació dels panells informatius
2020 “Flix en blanc i negre”
Tot i la crisi sanitària, la diada de Sant Jordi del 2020 es presenta el cinquè volum de la col·lecció Lo Pedrís: “Flix en blanc i negre. Una mirada al passat”, de Luís Olivas i Pau Guiu. El llibre pretén oferir una mostra representativa de l’ingent arxiu visual Mestres-Carranza a través d’una selecció d’unes quantes desenes d’imatges que intenten reproduir les constants vitals de la vida d’un poble.
2020 La Cana passa a ser membre del COMEBE